* HAFTANIN FLATCAST FCP TEMALARI

                                                           

Gönderen Konu: izmirin y?resel yemekleri  (Okunma sayısı 1169 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

  • derinsu

  • 1350720
  • Vip Uye
  • *
  • Karma: 1300
  • İleti: 733
  • Nerden:izmir
  • Cinsiyet: Bayan
izmirin y?resel yemekleri
« : Şubat 01, 2011, 01:00:35 ÖS »
?zmir'in Yemekleri

    Gastronomi uzmanlar?na g?re, d?nyan?n en zengin mutfaklar?; T?rk, Frans?z ve ?in mutfaklar?d?r.T?rk mutfa??n?n ?e?it a??s?ndan b?yle zengin olmas?n?n ve lezzet a??s?ndan da b?yle be?eni toplamas?n?n ba?l?ca nedeni, yiyecek ve i?ecek yap?m?nda kullan?lan hammadde kaynaklar?m?z?n ?oklu?undand?r.Bu imkan, milli de?erlerimizin ve tarihimizin eski ve k?kl? bir uygarl??a sahip olmas? son derece g?zel bir ?ekilde de?erlendirilmi? ve geli?tirilmi?tir.

    ?zmir ve y?resinin yemekleri de ?e?it a??s?ndan son derece zengindir.Ba?l?calar?n? ??yle s?ralayabiliriz.

    TARHANA ?ORBASI

    Yaz mevsiminin sonuna do?ru un, yo?urt, bol domates, k?rm?z? biber, ?zmir ‘ e ?zg? yabani otlar ?nce kazanlarda pi?irilir, daha sonra ek?imeye b?rak?l?r, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, k??a saklan?r.So?uk k?? g?nlerinde et suyu ile pi?irilip, k?zarm?? ekmekle s?cak s?cak servis yap?l?r.Tarhana ?ok lezzetli, besin de?eri y?ksek y?resel bir ?orbad?r.

    KE?KEK

    ?zellikle d???n ve bayram yeme?i olarak bilinir.Ta? dibeklerde d???lerek kabu?u ??kar?lm?? yumu?ak bu?day?n, koyun etiyle b?y?k kazanlarda ve bol odun ate?inde iyice pi?irilmesiyle olu?an ke?kek, d???nlerde misafirlere ikram edilir.Kalayl? bak?r sahanlarda ikram edilen ke?ke?in ?st?ne sal?al? ve k?rm?z? biberli tereya?? d?kmekte adettir.

    ZERDE

    Ke?kek gibi ?zel g?nlerin yeme?idir.Tatl? olarak sofraya en son getirilir.Ni?asta, pirin? ve ?ekerden yap?l?p, ?zerine tar??n ilave edilir.

    SURA

    ?zellikle Kurban Bayram?ndan sonra yap?lan bir yemektir.Kurban etinin kaburga kemiklerinin bulundu?u b?l?m kesilerek, b?y?k et par?as? ??kar?l?r.Kaburga kemikleriyle et k?sm?n?n aras? tuz ve baharatla o?ulduktan sonra, i? pilavla doldurulur. Doldurulan k?sm?n etraf? pi?erken pirin?ler da??l?p d?k?lmesin diye yorgan i?nesiyle dikilir.Kuzu tenceresi denilen b?y?k bak?r tencerede pi?irilir.Daha sonra bir tepsiye al?narak, ?zeri sal?ala tereya? ile ya?land?ktan sonra, f?r?na s?r?l?r.Pembele?inceye kadar k?zart?l?r.S?cak olarak servis yap?l?r.

    ?ZM?R K?FTES?

    Et iyice d???ld?kten sonra so?an suyu, tuz , karabiber ve di?er baharatlar, ekmek i?i ve yumurta ile yo?rulur.K?fte ?ekil verilerek, ya?da k?zart?l?r.?zerine domates konularak pi?irilir.S?cak servis yap?l?r.

    PAPAZ YAHN?S?

    Dana eti do?ranarak toprak bir tencereye konur.??ine so?an, sekiz-on tane b?t?n sarm?sak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilir.Hi? su konulmadan tencerenin kapa?? buhar ??kmayacak ?ekilde s?k?ca kapat?larak, pi?irilir.

    M?CMER?

    K?yma ve so?an yo?rulur.Ha?lanm?? pirin? ile kar??t?r?l?p, ovulur.Macun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuz ilave edilir.?st? ?rt?l?p bir s?re dinlendirildikten sonra, ya?da k?zart?l?r.

    P?R?N?L? DOMATES ?ORBA

    Domates rendelenir, tereya??nda ****z pi?irilir.Birka? domatese bir ?orba ka???? tereya? yeterlidir.Et suyunu koyup, kaynatt?ktan sonra, i?ine ****z tuz at?p, pirin? sal?n?r.F?nd?k b?y?kl???ndeki k?fteler, tepsiye serpilen una bulan?r, daha sonra kaynayan pirin? suyunun i?ine sal?n?r ve pi?irilir.

    KOL B?RE??

    Alt ?st b?re?i hamuru ile olur.?stenildi?i kadar beze tutulur.A??l?r ikiye katlan?r, peynirli veya k?ymal? i? konur.?zmir ‘ de genellikle ?spanakl? yap?l?r.Ispanak kavrulursa a??r olur.Temiz y?kan?p, do?ranan ?spanaklara ince do?ranan bir so?an, tuz, karabiber kar??t?r?l?p, b?re?in i?ine kat?l?r, rulo ?eklinde sar?l?r.Sonra tepsiye s?ralan?p, kesilir.?zerine bol zeytinya?? s?r?l?p, f?r?na verilir.Pi?ince ?zerine tepsi kapat?l?r.

    GERDAN TATLISI

    Kurban Bayramlar?nda ?zellikle kurban etinden yap?lan baharatl? bir et tatl?s?d?r.Kurban?n boyun k?sm? ?nce ?ok az bir tuzla ha?lan?r.Sonra pi?mi? et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayr?l?r.?zerine et suyu, ?eker, tar??n, karanfil gibi baharatlar at?larak, a?dal? bir hal al?ncaya kadar pi?irilir.Pi?meden ****z ?nce i?ine kay?s? ve kara erik kurusu ile kavrulmu? badem veya ?am f?st??? ilave edilir, yemek ?zerine s?cak olarak yenir.

    RAD?KA SALATASI

    Yabani bir ot olan radika, ?zmir ve ?evresinde ?ifal? bir yiyecek olarak kabul edilmektedir.Pek ?ok ?e?itleri olan bu ot cinsinin, temizce y?kanm??, bol su ile ha?lanm??, ?zerine bol limon ve zeytinya?? ilave edilmi? salatas? servis yap?l?r.

    ZEYT?NYA?LI TAZE FASULYE

    Ince do?ranm?? bir adet kuru so?an yar?m su barda?? kadar zeytinya??nda ****z ?ld?r?l?r, ?zerine ay?klanm?? do?ranm?? taze fasulyeler ilave edilir, ****z kavrulur, ?zerine bolca rendelenmi? domates, tuz, ****z ?eker ilave edilir.Daha sonra yeteri kadar s?cak su ilave edilip, k?s?k ate?te pi?irilir.Tencerede so?utulup, servis yap?l?r.

    TELKADAYIF

    T?rkiye ‘ nin hemen her y?resinde ?ok lezzetli yap?lan besin de?eri ?ok y?ksek olan telkaday?f ?zmir ‘ de de ?ok sevilen tatl?lar?n ba??nda gelir.Eritilmi? margarin ve tereya?? kar???m? telkaday?flara iyice yedirilir.Ya?lanm?? tepsiye serilir, ?zerine bolca d?v?lm?? ceviz d?k?l?r, tekrar ya?lanm?? kaday?f serpilip, bast?r?l?r.Orta hararetli f?r?nda pembe renkli pi?irilir.****z ?l?y?nca ?zerine so?uk ?urup d?k?l?r.Arzu edilirse, ?zerine bir par?a kaymak koyup, servis yap?l?r.

    KAYMAKLI DONDURMA

    Yazlar? ?ok s?cak olan ?zmir ‘ de g?ne? k?rfezde batarken, dondurma yemek bir al??kanl?kt?r.?zmir ‘ in kaymakl? dondurmas? nefis lezzetiyle hem serinlik hem de s?cak nedeniyle g?n boyunca v?cudun harcad??? enerjiyi geri verir.S?t, ?eker, ve salep bir tencerede pi?irilip, kavrularak, so?utulur.Buzdolab?n?n buzlu?unda ve ara s?ra kar??t?rarak, iyice donmas? sa?lan?r, f?st?klarla s?slenerek, servis yap?l?r.

reklam

  • B@LIM

  • Yürekten gelen duam Herkes ektiğini biçsin.
  • Forum Kedisi
  • *
  • Karma: 3280
  • İleti: 2266
  • Nerden:ISTANBUL
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: izmirin y?resel yemekleri
« Yanıtla #1 : Ağustos 02, 2019, 11:59:44 ÖÖ »
emeginize sağlik paylaşim için teşekkürler....
reklam

  • C¤KARDELENC¤

  • demlinotalar.com
  • Yonetici
  • *
  • Geçici insanLar kaLıcı dersLer veriR
  • Karma: 6920
  • İleti: 6553
  • Nerden:IZMIR
  • Yas:100
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: izmirin y?resel yemekleri
« Yanıtla #2 : Ağustos 04, 2019, 12:02:02 ÖÖ »
Emeğinize sağlik paylaşim için  tsklr.gif
reklam

  • Dünya

  • 𐱅𐰇𐰼𐰚 - 𐱅𐰇𐰼𐰰
  • Yonetici
  • *
  • Karma: 10204
  • İleti: 11668
  • Nerden:Dünya
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: izmirin y?resel yemekleri
« Yanıtla #3 : Aralık 16, 2019, 03:49:52 ÖS »
 emekicin1.gif
reklam

Keşke sevgi ağaç dallarında asılı olsaydı..
Sadece sevgi mi?Saygı,Sadakat,
Huzur,Terbiye,Barış,
Kardeşlik..
Herkes toplayıp birbirine dağıtabilseydi..

Etiket:

 delicious  digg  facebook  furl  linkedin  myspace  reddit  stumble  technorati  twitter