GRAFIK PROGRAMLAR Ve DOWNLOAD > PROGRAMLAR****By Okannn

Tekno Sözlük - 3

(1/1)

M.Kemal Bektaş:
Tekno Sözlük - 3


HDD (Hard Disc Drive)
HDD bilgisayarın temel hafızasıdır. Bilgisayar sisteminin yazılımlarını, uygulamalarını ve datalarını içeren belleğidir.

HD Komponent Çıkışı
High Definition görüntüleri görüntülemek için komponent bağlantılı bir HD televizyona bağlanabilen dijital fotoğraf makinesi çıkışı.

Hi-Fi
(High Fidelity) Orjinal sesi en az derecede bozarak yeniden oluşturan teknoloji.

Hassas Dijital Zoom
Görüntü kalitesini korurken elektronik olarak zoom mesafesini artırır.

Hassasiyet (dB)
1W sinyal verildiğinde hoparlörün ses üretme ölçüsüdür. dB'in yüksek olması, amfi gücünün verimli kullanıldığını gösterir.

Handsfree
Telefonlarda dahili hoparlör ile dışarıya yüksek ses verme özelliğidir. Bu sayede aracınızda veya ofisinizde telefonunuzu kulağınızda tutmadan görüşme yapabilirsiniz.

Hardware
Bilgisayar sisteminin sahip olduğu cihazların tümü. (Donanımı)

Harici I/O Portlar
Yazcının dış aygıtlarla bağlantı kurmasını sağlayan paralel "input/output" portlara verilen isimdir.

Hafıza Kartı Girişi
Özellikle fotoğraf makinelerinde kullanılan hafıza kartlarında bulunan fotoğrafları veya destekliyorsa MP3 dosyalarını direkt olarak televizyonda göstermeye ve oynatmaya yarar.

Hafıza Kartı Yuvası
Birçok yeni düz ekran televizyon üzerinde hafıza kartı yuvası ile geliyor. Farklı tipteki ( SD, CompactFlash, MemoryStick ) hafıza kartlarını destekleyen bu yuvalar sayesinde, örneğin dijital fotoğraf makineniz ile çektiğiniz fotoğrafları direkt olarak televizyonunuzda izleyebiliyorsunuz

Handycam Station
Handycam Station, televizyon ve bilgisayar bağlantılarının yanısıra kamera pillerinin de otomatik olarak şarj edilmesini sağlayan özel bir bağlantı aparatıdır.

Hareket Sensörü
Hareket Sensörü, odada olup olmadığınızı algılayabilen akıllı bir vücut ısısı ve hareket dedektörüdür. Odadan çıktığınızda, sensör TV sesini açık bırakarak "ekran kapalı" enerji tasarrufu modunu etkinleştirir. Odaya geri döndüğünüzde ekran hemen açılır. Hareket saptanmazsa, set 30 dakika sonra otomatik olarak bekleme moduna geçer.

Hareketli Resim Kaydı
Doğrudan hafıza kartına kayıt yapabilme özelliğidir. Bir hareketli görüntü klibini incelemeniz, bilgisayarınıza ya da e-postanıza indirmeniz için doğrudan hafıza kartına kayıt yapmanıza izin verir.

Hassasiyet
ISO ile ölçülür ve fotoğraf makinesinin ışığa karşı hassaslık derecesini belirtir. Fotoğraf makinelerinin çoğunda hassasiyet, alanın parlaklığına göre otomatik olarak ayarlanır. Birçok makinede manuel ayar da yapılabilir. Zayıf ışık koşullarında genellikle yüksek ayarlar kullanılır, ancak çok yüksek ayarlar görüntü parazitini arttırır

HD Ready
Bu TV'ler hem 720p hem de 1080i formatında High Definition içeriği görüntüler, analog komponent ve dijital HDMI? bağlantısına sahiptir ve ekranda en az 720 satır gösterir.

HDCP
Yüksek Bant Genişliğine Sahip Dijital İçerik Koruma anlamına gelir. Bu Intel® tarafından DVI ve HDMI? bağlantılarında kullanılmak üzere geliştirilen bir kopyalamaya karşı koruma sağlayan bir programdır.

HDTV
Yüksek Tanımlı Televizyon anlamına gelir. Bir hata olarak sıkça tüm dijital televizyonlar için genel bir tanım olarak kullanılan HDTV, özellikle toplamda 18 dijital TV biçiminin en yüksek çözünürlüklü biçimlerine karşılık gelir. Üreticiler, bayiler, gazeteciler, vb. arasında %100 bir anlaşma olmamasına karşın, HDTV genellikle 1,080 satır titreşimli (1080i) veya 720 satır aşamalı (720p) olarak değerlendirilir.

HDTV Uyumluluğu
HDTV yüksek çözünürlüklü widescreen video sinyali ile birlikte Dolby Digital sesi bir arada sunmayı amaçlayan bir digital televizyon yayın standartıdır. Genellikle televizyon ekranındaki saniyede yatay satır okuma hızı 525 satır iken, HDTV teknolojisi ile uyumlu televizyon ya da görüntü sistemlerinde saniyede satır tarama hızı 1125 satırdır.

Histogram Gösterimi
Histogram ekranı, bir görüntüde her bir aydınlık değerinin kaç kez gösterildiğini belirtilen bir grafiktir. Aydınlatma koşullarını açık ve doğru biçimde gösterdiğinden pozlamanın ayarlanması için mükemmel bir araçtır. Bu işlev bir çok kayıt ve oynatma modunda kullanılabilir.

Hologram AF
Hologram AF (Otomatik Odaklama), zayıf aydınlatma koşullarında odaklamanın yapılması için lazer hologramı kullanır ve odaklamanın daha doğru yapılmasını sağlar. Sistem Lazer Sınıf 1 şartnamesinin gereklerini yerine getirdiğinden, insan gözü için yüksek düzeyde güvenlik sağlar.

Hoparlör sistemi
Hoparlörün kaç yönlü olduğunu belirtmektedir.

HPA
(High Performance Addressing)"Yüksek Performanslı Gönderme" anlamına gelen HPA, konvansiyonel LCD ekranlardan daha iyi tepki oranları ve kontrast sağlayan, pasif matriks bir ekran teknolojisidir. Bununla birlikte HPA ekranları yenilik olarak aktif matriks (TFT) ekranlar kadar hızlı değildir. HPA, birçok dizüstü bilgisayar üreticisinin kullandığı bir ekran teknolojisidir.

HPA (High Performance Addressi
"Yüksek Performanslı Gönderme" anlamına gelen HPA, konvansiyonel LCD ekranlardan daha iyi tepki oranları ve kontrast sağlayan, pasif matriks bir ekran teknolojisidir. Bununla birlikte HPA ekranları yenilik olarak aktif matriks (TFT) ekranlar kadar hızlı değildir. HPA, birçok dizüstü bilgisayar üreticisinin kullandığı bir ekran teknolojisidir.

HSCSD
(High Speed Circuit Switched Data) Geleneksel GSM veri hizmetlerine göre kanal başı %50 daha fazla hız sağlayan bir alt yapıdır. Paket yönlü çalışan GPRS'e karşı HSCSD kapasite yönlü çalışır.

HSDPA
(High Speed Downlink Pocket Access) Kısa süre içinde 3Gnin yerini alacağı söylenen teorik olarak 14mbps'a kadar download hızına çıkabilen alt yapıdır. HSDPA 3.5G olarak da adlandırılmaktadır.

Hyper Precision CCD
2 megapiksel CCD, kameranın tam zoom oranında daha fazla ayrıntıyı çekmesini ve mükemmel netlik sunmasını sağlamaktadır. SteadyShot® resim stabilizasyonu, resim kalitesinden ödün vermeden mükemmel performans sunmaktadır.

HD Receiver
High Definition kanalları izleyebilmeyi sağlayan alıcıdır.

HDMI
(High Definition Multimedia Interface) Dijital bir aygıtttan diğerine en iyi aktarım için sözkonusu aygıtı harici bileşenlere bağlayan kablo türüdür. DVD diskler ya da HD (yüksek tanımlamalı) video sinyalleri gibi orjinal kaynaklardan gelen en üst kalitede, titreşimsiz, sıkıştırılmamış dijital görüntü ve sesleri kalitesinden hiçbir şey kaybetmeksizin dijital iletim sağlamaktadır.

HDMI Girişleri
High Definition Multimedia Interface Çeşitli audio-video elemanlarının bağlantısı için kullanılan dijital audio ve video bağlantı sistemidir.

ID3 Tag
MP3 dosyalarının etiket bilgilerine verilen isimdir. Sanatçı ve şarkıların isimleri gibi bilgileri gösterir.

IrDA
Infrared Data Association: Kızılötesi ışık dalgaları aracılığı ile data alışverişini sağlayan standardı geliştiren bir cihaz üreticileri grubudur.

Iso Hassasiyeti
Filmin ışığa olan duyarlılığının film hızı olarak belirtilmesidir. Sayı ne kadar yüksekse film o kadar hızlıdır. Böylece resim çekmek için daha az ışığa ihtiyaç duyulmaktadır.

Inch/metre
1 inch = 2.54 cm

I.Link
IEEE 1394 veya Fire wire olarak da bilinir. I.Link, dijital ev video donanımının (kaydedici kameralar) yanı sıra bilgisayarlarda kullanılan dijital video aygıtlarının bağlanması için dünya çapında bir standarttır.

IEEE 1394
IEEE 1394, uyumlu cihazları PC ya da başka i.LINK? uyumlu aygıta bağlamanıza olanak sağlayan i.LINK?'in başka bir adıdır.

IFF
Standard dosyalama formatları.

Incredible Surround
Televizyon setinizin veya ses donanımınızın ses performansını artırmak için tasarlanmış Philips özelliğidir. Hoparlörlerin birbirine göre, gerçekte olduklarından daha uzağa yerleştirildiği izlenimini vererek stereo ses etkisini geliştirir.

Input
Merkezi bir işlem ünitesine veya ünitesinde bilgi transferi için gerekli işlemler

Input/Output
Bilgisayarlar ile haberleşme yapan cihazlar için kullanılan genel terim. Bu terim için I/O kısaltması kullanılır.

Interpolation
Bilinen iki nokta arasındaki bilinmeyen üçüncü noktanın bulunması tekniği, matematiksel işlem türü.

IQ Picture
Dahili bir fotoğraf sensörü, ortam aydınlatma koşullarını kontrol eder ve resim parlaklığını otomatik olarak ayarlar.

Index Picture Screen
(Dizin Görüntüsü Ekranı) Içerik hakkında anında özet bilgi vermek ve kolay dolaşım sağlamak amacıyla, her bir DVD+R ve DVD+RW disk üzerinde otomatik olarak oluşturulan görsel özet bilgidir.

Infrared
(Kızıl Ötesi) Bilgi ve komut iletimi için birçok uzaktan kumanda cihazlarında kullanılan sistem insan gözünün görebileceği spektrumun altında ışınlar kullanır. Infrared de diğer ışınlar gibi doğrusal olarak iletilir. Bu özelliğe sahip iki cihaz (Örneğin notebook bilgisayar ve cep telefonu) arasında kablosuz bağlantı kurulabilir.

Intel SpeedStep
SpeedStep® işlemcinin işlem hızının yazılım tarafından dinamik olarak değiştirilebilmesini sağlar. İşlemcinin daha yüksek işlem hızlarında çalıştırılması, daha yüksek performans sağlar. Ancak, işlemci düşük hızda çalıştığında, çekirdek gerilimi azalarak, daha düşük güç tüketimi ve ısı dağılımı sağlar.

Intel Viiv
(TM) Intel® Viiv(TM) teknolojisi, dijital eğlencenin keyfini çıkarmanız için tasarlanmış yeni Intel® platformudur. Çift çekirdekli işlemcisi çoklu görev gücünü arttırır. Çevrimiçi hizmetler arasında kolayca gezinme özelliği, basit bir kullanıcı deneyimi sağlar. Bilgisayarı anında açma ve kapama özelliğine de sahiptir.

IQ Sound
Önceden ayarlanmış değerler, sesin, kişisel tercihlere uygun olarak kolayca ayarlanabilmesini sağlar. Dolby® donanımlı TV'lerde, uygun yayın sinyali alındığında otomatik olarak Dolby® Pro Logic® moduna geçilir.

ISDN
(Integrated Services Digital Network) Tümleşik dijital şebeke hizmetleri. Dijital ses, data ve video sinyallerinin aynı devreler üzerinde taşınmasına imkan verir. Ses, ağ ve video verilerinin yalnızca bir veri hattı üzerinden iletilmesini sağlayan iletişim standardı. ISDN, analog telefon şebekesinin değiştirilmesini başlatmıştır.

Işık Sensörü
Aydınlık mekanlarda ekran parlaklığını düşüren, tuş takımı ışıklarının sönmesini sağlayan; karanlık mekanlarda ekran ışığını azaltıp tuş takımı ışıklarının yanmasını sağlayan teknolojidir. Pil tasarrufu sağlar.

ISO
(Hassasiyet)Fotoğrafçılıkta ISO sayıları, bir fotoğraf filminin hassasiyetini göstermektedir. Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), eski ASA ve DIN numaralarının yerine, ISO 100/21° gibi sayılar içeren yeni bir sistem kullanmaya başladı.

İkili İzleme
Aynı frekanslarda çalışabilen, teknik özellikleri birbirinin aynı olan en az iki cihaz için geçerlidir.

İşlemci
Bilgisayarınızda yaptığınız işlemlerin hızını belirleyen en önemli faktördür. Daha hızlı bilgisayar, yani daha hızlı işlemci, bilgisayar kullanımında (internet, oyun veya program) çok önemlidir. İşlemci hızı Megahertz (MHz) birimi ile ölçülür. Yüksek hızda bir işlemci, kullanıcıya hızlı ve rahat bir kullanım sağlamaktadır.

İşletim Sistemi
Donanımın denetim ve yönetiminden, uygulama programlarından sorumlu olan sistem yazılımıdır. Her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan sorumludur.

İyon Kontrolü
Saçta genellikle meydana gelen artı yüklü elektriği sıfırlayan iyon adı verilen eksi yüklü parçacıklar oluşmasını sağlamaktadır. Böylece statik elektriği ortadan kaldırırak saç tellerini hafifletir ve tekrar dengeli hale getirir. Sonuç olarak, saç daha düzgün ve şekle sokulur hale gelir, şeklini mükemmel bir biçimde korunur.

İzleme Açısı (Viewing Angle)
İzleme açısı bir ekranın en fazla hangi açıdan sağlıklı olarak izlenebileceğini anlatmak için kullanılmaktadır. Yıllar içerisinde, düz ekran televizyonlarda izleme açısı oranları ciddi anlamda yükselmiştir. 150 derece ve üzeri izleme açıları bugün kabul edilebilir seviyedir. Daha üst düzeyde ekranlar 170 derece izleme açısına kadar çıkmış durumdadırlar. Bu da onların CRT (tüplü) ekranlarla neredeyse aynı seviyeye eriştikleri anlamına gelmektedir.



JPEG
(Joint Photographic Experts Group). Dijital ortamda renkli resim ve fotoğraflar için kullanılan bir veri sıkıştırma tekniğidir.


Kademeli tarama
Görüntü çizgilerinin monitörlerde olduğu gibi, ardışık olarak iletildiği bir video tarama sistemidir.

Kaset Auto Reverse
Kasetçaların her iki tarafını da otomatik olarak çalma özelliğidir.

Kodek
Elektronik ortamlarda (özellikle bilgisayarlar, MP3 çalarlar, VCD/DVD çalarlar, telekomünikasyon) data sıkıştırmaya veya sıkıştırılmış datayı açmaya yarayan ya da data şifrelemeye / şifrelenmiş datayı çözmeye yarayan teknolojidir.

Kontrast Oranı
Görüntülerin keskin ve net görüntülenmesinin bir ölçüsüdür. Oran yükseldikçe görüntüdeki kontrast da iyileşmektedir.

Kayıt Formatı
MP3 çalara kayıt yaparken, dosyanın hangi formatta kaydedileceğini ifade eder.

Kasa
Bilgisayar parçalarının içine yerleştirilerek, dış etkilerden korunmasını ve yalıtımını sağlayan yuvadır.

Komponent Video Bağlantısı
Profesyonel projektörler ya da monitörlerden mümkün olan en iyi görüntü kalitesinin sağlanması için video sinyallerini disk üzerinde kayıtlı olduğu şekilde vermektedir.

Komponent video giriş/çıkışı
Profesyonel projektörler ya da monitörlerden mümkün olan en iyi görüntü kalitesinin sağlanması için video sinyallerini disk üzerinde kayıtlı olduğu şekilde verir.

Kablosuz
Wi-Fi® ya da Kablosuz teknolojiye sahip aygıtlar yerel alan ağına bağlanabilir ve fiziksel (kablolu) bağlantı gerekmeden veri gönderebilir/alabilir. Dizüstü, vb. gibi birçok aygıt 'Wi-Fi® Teknolojili' olacaktır - bu, sözü geçen aygıtların her zaman tam donanımlı olacağı ve erişime izin veren herhangi bir yerel alan ağına bağlanabileceği anlamına gelir.

Kablosuz Dolby Digital Surroun
Seste varılacak en ileri nokta ve uygunluk için televizyon setiniz ile arka surround hoparlörler arasındaki kabloları ortadan kaldırır. Surround ses hoparlörleri arkanızda bulunur ve salonun ortasından kablolar geçmez. Yüksek kalitede bir FM radyo bağlantısı surround ses sinyalini televizyondan hoparlörlere iletir.

Kablosuz İletişim
Birden fazla bilgisayar ya da aygıt arasında, kablo kullanılmadan gerçekleştirilen iletişim şeklidir. Birçok farklı kablosuz iletişim tipinden bahsedilebilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan bağlantı tipleri, kızılötesi ışıma, cep telefonları veya kablosuz telefonlarda rastladığımız radyo frekansları ve Bluetooth'tur.

Kbps
Data geçiş hızını ölçmek için kullanılan ölçüm birimine verilen addır ve bir saniye içerisinde gerçekleşen veri akış hızını temsil eder. Örneğin 1 Kbps, saniyede 1 KB (1024 byte) veri aktarımı yapılabileceği anlamına gelir.

Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS)
Elektrik kesintisi gibi durumlarda bilgisayarın istenmeyen bir biçimde kapanmasını önleyen ve çalışmaya devam etmenizi sağlayan cihazlara verilen addır. Bu cihazlarda, herhangi bir güç kesintisinden sonra bilgisayarın bir süre daha çalışmasını sağlamak için pil kullanılır. Piller, kapasiteleri ile doğru orantılı olarak, bir miktar gücü depolarlar ve kesinti sırasında bu gücü devreye sokarlar. Piyasada, çok farklı kapasitelere sahip olan sayısız kesintisiz güç kaynağı bulmanız mümkün.

Kısayol Tuşları
Klavye üzerindeki, tek tuşla Outlook Express, Hesap makinesi, Media Player gibi programları çalıştırmaya yarayan tuşlardır.

Kişisel Firewall
İnternette yetkilendirilmeden bilgisayara bağlanmayı önleyen yazılım programdır.

Kırmızı Göz Azaltma (Red Eye R
Fotoğrafta kişinin gözünün arkasındaki etkiler parladığı ve parlak kırmızı göründüğü zaman fotoğraflarda kırmızı göz görünür. Kırmızı göz azaltma, fotoğraf çekilmeden önce bir ön parlaklık serisi yayımlar. Böylece kişinin gözleri için kırmızı ışık etkisi azaltılır ve parlak ışık seviyesi ayarlanır.

Koaksiyel Kablo
Bir iletkenin diğer iletkenin tam ortasında yer aldığı ve her iki iletkenin de öncelikle dijital veya televizyon sinyalleri gibi yüksek frekansların aktarımı için ± sinyalini taşıdığı kablo.

Light Scribe
Üzerinde özel kaplama olan CD ve DVD gibi optik ortamların üzerine lazerle şekiller çizebilen teknoloji.

Line Girişi
Line level seviyesinde çalışan bir giriş türü.

Line In
Ses kartları üzerinde bulunan ve müzik seli ya da walkman gibi harici bir ses cihazını bilgisayara bağlamamızı sağlayan küçük giriştir.

LQ
İngilizce "Letter Quality" teriminin kısaltmasıdır. Bazı nokta vuruşlu yazıcılarda (24 iğneli) konsolun üzerinde görebileceğiniz "LQ" tuşu, baskı kalitesini değiştirmek için kullanılır. 9 iğneli yazıcılarda ise, "LQ" yerine "NLQ" tuşuna rastlayacaksınız. "NLQ'nun anlamı, "Near Letter Quality"dir.

LCD Ekran Aydınlatması
Karanlıkta kullanımı kolaylaştırmak için LCD ekranın arkasında bulunan aydınlatmadır.

LCD Tepki Süresi
Bir pikselin açılması ya da kapanması için geçen süreye denir.

LTI
Luminance Transient Improvement (Lüminans Geçişi Geliştirmesi): Ayrıntıları ortaya çıkaran küçük geçişleri işleyen ve nesneler arasındaki ayrımı iyileştiren video geliştiricidir

LAN Ortamı Desteği
Local Area Network. İki veya ikiden fazla bilgisayarın birbirine bağlı olduğu ortama denir. LAN ortamının oluşması için 2 bilgisayarın birbirine bağlı olması yeterlidir.



Long Play (Uzun Çalar)
Video kameralarda, kayıt medyalarınızın kayıt süresini iki katına çıkarır; örneğin, 4 saatlik (240 dakika) bir banda 8 saate kadar kayıt yapabilirsiniz.

LPT
Bilgisayarların harici donanımlarla bağlantı kurabilmesini sağlayan bir tür bağlantı noktasıdır. Genellikle sisteme yazıcı bağlamak için kullanılan LPT girişi, bu yüzden "yazıcı bağlantı noktası" olarak da adlandırılır. Ancak LPT ile birlikte kullanılan tek donanım türü de yazıcı değildir. Eski model tarayıcılar, bilgisayar bağlantısı için LPT girişlerine ihtiyaç duyarlar.


Multi-Tasking
Aynı zamanda birden fazla iş yapabilen bir operasyon sistemi.

MegaByte
MegaByte (MB), bilgisayar veri depolama kapasitesi birimidir ve 1,048,576 byte?a eşittir. Konvensiyonel floppy diskler 1.44 MB kapasiteye sahiptir.

Mainboard
Anakart. Bir bilgisayardaki bütün bileşen ve aygıtların bağlandığı devre kartına verilen isimdir. Anakartın üzerinde kullanılan yonga seti, kullanılabilecek CPU ve RAM çeşidini belirler.

Makro
Küçük ve ayrıntılı nesnelerin mükemmel odaklanılmış yakın fotoğraflarının çekilmesini sağlayan gelişmiş bir objektif odaklama teknolojisi

Manuel Mod
Manuel mod, fotoğraf makinesinin diyafram açıklığı ve enstantane ayarları üzerinde tam kontrole sahip olmanızı sağlar.

Manuel Odaklama
Düşük aydınlatma koşullarında ya da görüntünün kontrastının düşük olduğu durumlarda odaklanmayı sağlayan yararlı bir işlevdir. Özel odaklama efektleri yaratmak için de kullanılabilir.


Monitör
Bilgisayardan görüntünün aktarılıp izlenildiği alandır. CRT, LCD ve plazma monitör çeşitleri mevcuttur.

MPEG2 ve DVB uyumu
En yaygın dijital yayın standartlarından MPEG2 ve DVB (Digital Video Broadcasting) yayınlarıyla uyumlu olduğunu belirtir.

MPEG-2 Video
Daha düşük bit hızları ve karmaşık analiz teknikleri ile tam arayüzlü video kullanımına olanak veren, MPEG-1 video kodlamasına uyumlu bir uzantıdır.

Motion Blur
Hareket keskinliği video kamera sahibi olan ve bir video kaydın tek tek resimlerini inceleyen biri, hızlı hareket eden objelerin (eller, ayaklar, oyundaki top) silinmiş olduğunu görecektir. İnsan algılamasına uygun olan bu efekt (göz de hızlı hareketleri sadece silinmiş olarak algılıyor) iyi animasyon programları tarafından simüle edilebiliyor. Sonuç animasyonda gerçek gibi görünen hareketler oluyor.

MP3 desteği
(Motion Pictures Experts Group-1, Audio Layer 3) MP3 internetteki CD kalitesinde müzik ve ses dosyalarının daha kısa bir sürede yüklenebilmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış bir ses sıkıştırma formatıdır.

MPEG-1
MPEG, Motion Picture Experts Group'un kısaltmasıdır. MPEG-1, dijital video görüntülerini saklayan bir veri sıkıştırma biçimidir. MPEG-1'de 160 x 112 piksel çözünürlükte, 1 dakikaya kadar küçük video klipler kaydedebilirsiniz. PAL standardının aksine (saniyede 25 kare), yalnızca saniyede 8 görüntü kaydedilir.

Motion JPEG/MPEG
Motion JPEG hareketli resimler için geliştirilmiş videolar için bir JPEG sıkıştırma metodudur (Windows için Video tarafından kullanılır)Bu sadece JPEG formatıyla ilgili bir kompozisyonu olduğu için, başka bir uzmanlar grubu Motion Picture Expert Group (MPEG), başka bir metod buldu, bu metod ek olarak film sahneleri sıkıştırabiliyordu. MPEG1'den MPEG4'e kadar birçok basamak vardır, bunlar da değişik görev ve hedeflere sahiptir



MPEG-2 Audio
Mono, stereo veya çok kanallı seslerin tek bir bit akışında iletimine olanak sağlayan, MPEG-1 audio kodlamasına uyumlu bir uzantıdır. PAL sisteminin kullanıldığı ülkelerde DVD-Video için ses standardıdır.

MPEG
MPEG, (Motion Pictures Experts Group), ses ve görüntü verilerinin sayısal ortamda sıkıştırılması ve geri açılması prensiplerini belirleyen bir standarttır. Sıkıştırma işleminde, görüntü kareleri arasındaki değişimler analiz edilir ve bir MPEG kodlayıcı (encoder) ile dosya boyları yaklaşık 1/200 oranında sıkıştırılır. MPEG, bilgisayar ve broadcast sektörleri tarafından en geçerli standartlardan biri olarak kabul edilmiştir. Mevcut MPEG versiyonları; MPEG-1, MPEG-2, MPEG-3 ve MPEG-4 'tür.

MPEG Multichannel Audio
Gerçek ses kalitesinin her ayrıntısını koruyan üstün bir Dijital-Analog Dönüştürücüdür. Philips DVD oynatıcılar, MPEG2 ses, DTS ve Dolby Digital da dahil olmak üzere günümüzün en gelişmiş dijital ses kodlama sistemlerini işlemeye yönelik bütünleşik özelliklere sahiptir. Oynatıcı, diskte hangi sinyalin bulunduğunu otomatik olarak algılar. Endişelenmeyin; Philips DVD-Videoların gelişmiş ses özellikleri sayesinde kendinizi her zaman olayların tam ortasında hissedersiniz.

MPEG Multichannel Sound
MPEG Multichannel, tıpkı Dolby Digital (AC-3)te olduğu gibi, dijital çok kanallı surround sese yönelik bir ses kodlama yöntemidir. MPEG Multichannel, Dolby Digital özelliğinin yanında, DVD?lere yönelik alternatif bir kodlama biçimidir. MPEG biçimi Avrupa?daki çok kanallı dijital televizyon yayınlarında (özel) ses kodlama biçimi olduğu sürece, Philips alıcısı yakın geleceğe mahsus olarak uyumluluğu garanti eder; bu da satın alınan ürünün güvenli bir yatırım olmasını sağlar.


NXT
NXT Fiat Panel isimli bu teknoloji, hafif ve ince hoparlör üretmeye olanak tanır.

NightShot:Kamera Modu
Gece çekimi sağlayan kamera modudur.

NNTP
Ağ Haberleri Aktarma Protokolü (Network News Transfer Protocol).

NTSC
PAL: Avrupa, Avustralya, Ortadoğu ve Afrika'nın bazı kısımlarında kullanılan bir renkli televizyonsistemidir. 625 yatay tarama çizgisi ve saniyede 25 kare görüntüsü vardır.

NIC
Ağ Danışma MerkeziAğ danışma merkezi (NIC) ağ kullanıcılarına bilgi, yardım ve diğer hizmetleri sunan yerdir.

NICAM
TV ses iletimi için İskandinavya, Büyük Britanya ve Fransa'da kullanılan dijital standart.

NightShot
Çok zayıf aydınlatma koşullarında bile yakın çekimler yapmanızı sağlayan bir moddur. Ek ?IR verme birimi" HVL-IRC ile bu mesafe 30 metreye kadar genişletilebilir.

Noise Reduction
Stüdyoda mevcut dip gürültüyü bastıran ya da kaybetmeye çalışan cihaz. Noise reduction: Bandın ses kanalındaki parazitleri gideren sistem.

ND Filtresi
ND (Doğal Yoğunluk) filtresi, aydınlık ortamlarda resmin odağının bozulmasını önlemek için objektife giren ışık miktarını azaltır. Dijital video kamera ND filtresi gereksinimini otomatik olarak algılar ve vizörde bir işaretle bunu belirtir.

Network
Bilgisayar ağı. Birçok bilgisayarın çeşitli yöntemlerle birbirine bağlanarak bazı bilgileri paylaşabilmelerini sağlar.NewgenA3 ve A4 ebatlarında baskı yapan postscript multiplatform yazıcılar.

Noise
(Parazit) Audio sitemlerinde bir elektirk karışıklığı ya da istenmeyen bir ses. Videoda elektrik enerjisinin "random spruts" veya karşılığı denir. Çok parazit snow (karlanma) da denilmektedir.

NTFS New Technology File Syste
Windows NT için geliştirilen 32-bit dosya sistemidir. FAT32?ye ek olarak şu ek özelliklere sahiptir: - Maksimum 2 Terabyte?a kadar olan diskleri kullanabilme

NVIDIA TurboCache
ABD'nin kullanıldığı renkli yayın standardı. 525 satır ve 60 Hz frekans kullanır. Renkli yayını ilk deneyen ülke ABD olmuştur. Bunun sonucu olarak ABD'ye özgü bir renk sistemi ortaya çıkmıştır. Japonya, Kanada ve Meksika'da bu sistemi kullanır.

Tekno Sözlük - 3

C¤KARDELENC¤:
 emekicin1.gif tsklr.gif

Navigasyon

[0] Mesajlar

Yukari git
Asagi git
Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek