GRAFIK PROGRAMLAR Ve DOWNLOAD > PROGRAMLAR****By Okannn

Tekno Sözlük - 2

(1/1)

M.Kemal Bektaş:
Tekno Sözlük - 2


Dolby® Digital EX 6.1
Çoklu kanal surround sesi için fazladan bir orta kanal ekler.

Dolby® Pro Logic® Surround Ses


Dolby Decoder
Bu devre, çoğu DVD ve bazı HDTV yayınlarında bulunan yüksek kaliteli dijital surround sesi 6 kanala çözümleyip taşıyabilmektedir.

Dolby ProLogic Surround
Dolby ProLogic Surround, sinemadaki ses atmosferini yaratmak için 5 ayrı yönden ses kullanır; 2 hoparlör ön sol ve sağda, 2 hoparlör arka sol ve sağda bulunmaktadır. Beşinci orta hoparlör ise diyaloglar içindir.

Dolby® Digital
Dolby Surround teknolojisi, TV ve VHS gibi yayınlar için 4 kanal sesi, iki kanala kodlar. Dolby Surround ile kodlanan ses, mono ve stereo sistemlerle uyumludur.

DLP
Dijital Işık İşleme anlamına gelir. Texas Instruments tarafından bulunan bir mikro ekran teknolojisidir. DLP üzerinde milyonlarca hareketli, mikroskobik aynalar bulunan bir dijital mikro ayna aygıtı(DMD) prensibine dayalıdır. Her bir ayna, yansıtılan görüntüdeki tek bir piksele karşılık gelir. Bir renk tekerleği aracılığıyla filtre edilen kırmızı, yeşil ve mavi dönüşümlü olarak saniyede 5,000 defaya kadar açılıp kapanan DND'ye yönlendirilir. Yansıtılan ışık bir lens aracılığıyla ekrana yönlendirilerek, görüntü oluşturulur. Gelişmiş HDTV projektörler yeşil, kırmızı ve mavi için ayrı DMD'lerle üç çipli bir çözüm kullanır ve renk tekerleğinin ötesine geçer.

Dolby® Digital 5.1
Creator Dolby® Digital 5.1 Surround Ses Oluşturucu, uyumlu cihazda oynatıldığında surround sesle anılarınızı tamamen üretmenize olanak sağlar.

Dolby® Digital Plus
Dolby® Digital tabanlı yeni bir ses kodeki olup Blue-Ray ve HD-DVD gibi gelecek nesil diskler için kullanılacaktır. Dolby® Digital Plus, veri hızını 3 Mbps ve daha fazlasına genişletmeyi teklif ediyor. Ayrıca gelecekte geleneksel 5.1 kanal modelinin ötesinden 7.1 ayrı kanallara ya da daha fazlasına kanal genişletilmesine izin verme esnekliğine sahiptir.

Dolby® Pro Logic® II
Dekoder Dolby® Pro Logic® II, Dolby® Pro Logic®'in gelişmiş halidir ve ön(sol/sağ) ve arka(sol/sağ) sinyalleri tam frekans aralığı performansında ve gelişmiş kanal ayrımıyla çözer.

Dolby® Pro Logic® II x
Dekoder Dolby® Pro Logic® II x dekoder, sizde bulunan stereo - ya da 6.1- veya 7.1 için 5.1 kanal ses - kanal oynatımını genişleten teknolojidir. Bu, dinleyicinin kendisini eğlence deneyiminin içinde bulmasını sağlayan, kusursuz, doğal surround ses ortamı oluşturur.

Dolby® ProLogic Dolby® Digital
Surround şarkı üretildiğinde dört ses bilgisi kanalı iki ses parçasına kodlanır. Daha sonra bu iki parça, evdeki video kasetleri ve TV yayımları gibi stereo program kaynaklarına getirilerek burada orijinal dört kanallı surround ses deneyimi oluşturmak üzere Dolby® Pro Logic® Dolby® Digital tarafından şifresi çözülür.

Dolby® True HD
Yüksek tanımlamalı disk tabanlı medya için geliştirilmiş gelecek nesil kayıpsız teknolojidir. Bir bit en yüksek çözünürlüklü stüdyo ustalarının aynısı niteliğinde ses sağlar. Dolby® TrueHD, sekiz adete kadar tam aralık kanalları destekler

Döner Çok Açılı Objektif
Döner çok açılı objektif, çok sayıda yaratıcı çekim açısına izin verdiğinden, kendi fotoğraflarınızı ve zor fotoğrafları çekmeyi kolaylaştırmaktadır.Renklerin, gözün gördüğüne en yakın biçimde elde edilmesini sağlayan filtrelerdir.






Ekolayzer
Ekolayzer, özel müzik dinleme keyfi ses çıkışını etkiler.

Ekran Formatı
Video görüntüsünün genişliği ve yüksekliği arasındaki ilişkidir (4:3, 16:9 gibi). Analog NTSC televizyonları ve monitörler için 4:3 oranı (görüntü genişliği 4 birim, yüksekliği 3 birim) vardır.

Ekran Kartı
Bilgisayar hafızasında yer alan sayısal verilerin elektrik sinyalleri aracılığıyla görüntü olarak alınmasını sağlayan cihazdır.

Ekran Kontrast Ayarı
Ekran Kontrast Ayarı ile ekrandaki renklerin karşıtlık ve koyuluk oranlarını belirleyebilirsiniz.

Empedans
Bobin, kondansatör, direnç gibi elemanların, akıma karşı gösterdiği eşdeğer dirençtir.

Empedans Kapasitesi
Hoparlörlerin kendisini besleyen amplifikatöre karşı gösterdiği elektriksel dirence empedans denir. Bu empedans değeri yaygın olarak 2 - 80 W arasında değişir. Empedans değeri ses sistemlerinde büyük önem taşır. Yüksek verim elde etmek için ses frekans sinyali veren cihazın çıkış empedansı ile hoparlör empedansı birbirine eşit olmalıdır.

Encoder
Kodlayıcı.

Equalizer
TV, radyo, kaset çalar, CD çalar ve benzeri cihazların iletim kanallarındaki bozukluklarını gidermek üzere tasarlanan dengeleyici devredir.

ethernet port
İki bilgisayar arasında veya internet ortamıyla bağlantının kurulmasını sağlayan aygıttır. Bilgisayarın içinde bulunan ethernet kartı, anakarta entegre olabilir ya da sonradan takılabilmektedir.

Ekran Üstünde Kontrast
Ekran Üstünde Kontrast, inanılmaz derecede zengin renkler için siyah ve beyaz parlaklık arasındaki farkı vurgular. Bu en karanlık gölge(siyah) ile en parlak gölgenin(beyaz) ölçümüdür. Ne izliyor olursanız olun, kontrast oranı ne kadar yüksek olursa, görüntü kalitesi de o kadar yüksek olur.

El İle Pozlama Kontrolü
Güçlü arka aydınlatma, düşük kontrast ve yetersiz ortam ışığının el ile telafisini sağlar.

Elapsed Time
CD'de çalınan bölümlerin süresine gösteren hane.

Elektronik Darbe Koruması


EQ 3 Parametrik
Gelişmiş ayrı ses ayarı için üç bantlı parametrik ekolayzer.

Elektrikli Vizör
Tam renkli, elektronik vizör, LCD'ye, daha alışıldık, geleneksel SLR fotoğraf makinesi stili alternatif olarak kullanılabilir. Sistemde tüm menüler gösterilmektedir. Gözünüzün yaklaştığını algılayan sensör içermektedir ve kullanıldığında görüntüyü otomatik olarak vizöre yönlendirebilir. Vizör ve LCD arasındaki bu otomatik "bu veya şu" çıkış seçimi, güç tüketimini azaltmakta ve pil ömrünü uzatmaktadır.

Enstantane
Pozlandırma süresi birimidir. Perdenin açılıp kapanması sırasında geçen zaman olarak ifade edilen ve katlanarak giden perde açıklık pozlandırma süresi hareket halindeki objelerden net kareler elde edilmesi için gereklidir. Çoğunlukla saniyenin kesintileri kadar sürer. Enstantane hızı, uluslararası standartlarda bir cetvel ile gösterilir. Her değer, bir sonraki değerin iki misli veya yarısı kadardır. Enstantane süresi arttıkça hareket eden cisimler fotoğrafa daha net yansıyacak, fotoğraf makinenizin ışık ihtiyacı artacaktır.

Enstantane Hızı Öncelikli Çeki
Bazen yapılacak çekimin özelliği nedeniyle örtücü hızının belirlenmesi önem kazanır. Fotoğraf makinesı bu durum da örtücü.

EP
Video veya kamerada hızın düşürülerek bant kapasitesinin iki misline çıkarılması

Enstantane Hızı (sn)
Pozlandırma süresi birimidir. Çoğunlukla saniyenin kesintileri kadar sürer. Enstantane hızı, uluslararası standartlarda bir cetvel ile gösterilir. Her değer, bir sonraki değerin iki misli veya yarısı kadardır.

EQ3
Müzik türüne göre düşük, orta ve yüksek frekansları hassas biçimde ayarlayan, ekranda gösterilen ekolayzer görüntüsüyle desteklenen tümleşik 3 bant ekolayzer. Yedi önceden tanımlanmış hafıza ayrı ayrı ayarlanabilir.

EQ7
62 Hz - 16 kHz arası yedi adet tanımlı orta frekans için tümleşik 7 bantlı ekolayzer. EQ7, yedi önceden tanımlanmış ayara(farklı müzik türleri için hafızalar) sahiptir. Her hafıza(Xplod, Vocal, Club, Jazz, New Age, Rock ve Custom) kişisel tercihlere göre istenen sese ulaşmak için ayrı ayrı ayarlanabilir.

ESP
(Elektronik Şok Koruması) Diskten okunan CD verileri, geçici bir tampon bellekte tutulur ve sürekli buradan okunur. CD verisinin sonraki 10 saniyesi her zaman kayıtlıdır. Bir darbe ya da titreşim sonucunda veri akışı kesilirse, veriler hafızadan okunarak ses sinyalinin kesintisiz verilmesini sağlar.

Exif
Dijital görüntülerin kaydedilmesini ve saklanmasını sağlayan görüntü biçimi. Exif biçimi, gerçek resim verilerinin yanı sıra, etiketler halinde kayıt tarihi ve saati gibi fotoğraf makinesi verilerini kaydeder.

Exmor_CMOS_Sensoru
Işığı yakalayarak elektrik sinyaline dönüştüren bir yarı iletken çip. 'Tamamlayıcı Metal Oksit Yarıiletken' anlamına gelen CMOS sensörleri, daha az görüntü lekesi, daha geniş dinamik aralık ve daha düşük güç tüketimi sunar. Exmor? teknolojisi çip üzerinde analog/dijital(A/D) sinyal dönüştürme ve kurursuz, temiz görüntüler iki aşamaları gürültü azaltma gerçekleştirir.

Easy Handycam
Easy Handycam düğmesine basılarak kolay 'doğrult ve çek' işlemine olanak sağlar. En iyi kaydı ve en az karışıklığı garantilemek için tüm fotoğraf makinesi ayarları otomatik olarak kontrol edilir.

Ebeveyn Kilidi İşlevi
Yazılım içeriğine bağlı olarak çocukların izlemesini önlemek için ebeveynler tarafından yazılımın "kilitlenmesini" sağlar. Ebeveyn kilitli diskin normal izlenmesi için, kayıtlı tanımlama kodu gerekmektedir.

EDGE
(Enchanced Data rates for GSM Evolution) 2G ve 2.5G telefonların daha hızlı veri transferi yapmasını sağlayan bir tür kodlama sistemidir. GPRS e göre yaklaşık 5-6 kat daha hızlı veri aktarımı sağlar. Hız teorik olarak 384kbps'dir; ortalama olarak en iyi koşullarda 236kbps'dir.

Edge LED
Geleneksel bir LED arka ışığı genellikle LCD ekranın arkasında yer alır ve ekrana ışık verir. Sony'nin en son buluşu olan Edge LED, optik bir plaka kullanarak LED ışıklarını ekranın kenarları boyunca yerleştirir. Sonuç, taşınması ve evde istediğiniz yere yerleştirilmesi daha kolay olan daha ince ve daha hafif bir LCD ekrandır.

E-Kitap Okuyucuları
E-kitap okuyucuları okuma konusundaki yeni kuşaktır. Sony'nin Reader'ı, 160 adete kadar orta boy e-kitabı her yere yanınızda götürmenizi sağlar. Normal bir karton kapaklı kitaptan daha küçük, daha ince ve daha hafif olan Reader, tıpkı bir müzik ve MP3 çalarda olduğu gibi elektronik kitapları anında karşıdan yükleyip aktarmanızı sağlayan yazılımla birlikte gelir. Waterstone's.com/ebooks sitesinde, isterseniz PC'nizde veya dizüstü bilgisayarınızda ya da bir flaş bellek çubuğunda saklayabileceğiniz Reader kitaplığınıza ekleyebileceğiniz binlerce kitap bulunmaktadır. Reader kitaplara yer işareti koymanızı veya sayfadaki metni büyütmenizi sağlar; en son nerede kaldığınızı da hatırlar ? siz hatırlamasanız da. Son derece uzun pil ömrü sayesinde şarj etmeden neredeyse 7.000'e yakın sayfa çevirebilirsiniz. Tatilde, trende, evde veya çalışma odasında, nerede kullanırsanız kullanın, E Ink® ekran teknolojisinin kağıda benzeyen kalitesi tıpkı gerçek kitaplarda olduğu gibi parlama olmayan bir görüntü sağlar.

Ethernet Kartı
Ağ sisteminde bilgisayar ve ağ arasında iletişimi sağlayan arabirim kartıdır. 10Mbit/sn, 100Mbit/sn, 1000Mbit/sn hızında veri transferi yapabilmektedir.


Fidelite
Kalite

File Transfer
Dosya aktarma.Bir bilgisayardan diğer bir bilgisayara dosya aktarma işlemi.

F Number
Diyafram çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar.

Fader
Görüntüler arasında gerçekleşen geçiş özelliğidir. Görüntülerin birbirleri arasında kopuk kopuk değil, yavaş yavaş geçişini sağlamaktadır.

File Server
Uzaktaki kullanıcılar için dosyalara erişim sağlayan bilgisayar.(Dosya Hizmet Birimi)

FTP'den Firmware Yükleme
FTP dosya transfer protokolü anlamına gelir. Cihazların fonksiyonları önceden yüklüdür. Yeni fonksiyonlar ise, üretici firmanın dosya transfer protokolüne bağlanarak yenilenir.

Fastext
Teletext sayfalarına daha hızlı ve kolay erişim imkanı verir. Fastext özelliği sayesinde kullanıcı, teletext sayfalarından birini görüntülerken diğer bağlı sayfaları sadece tek bir tuş yardımı ile hızlıca görüntüleyebilmektedir.

Fade In/Out
Görüntünün yavaş yavaş açılması/kararması, Video kamerada fader düğmesine basıldığı zaman devrye girer. Görüntünün karanlıktan yavaş yavaş belirmesini istiyorsanız objektin yandaki FADER düğmesine basarsanız kayıt düğmesini kapatıp kaydı bitirirdiğinizde görüntü yavaş yavaş kararacaktır. Eğer fader düğmesine iki kez basarsanız görüntü mozaik biçimi kararıp kaybolacaktır. Bu özellik de monitör ekranından görülebilir. Görüntünün normal açılıp kapanmasında FADER yazısı, mozaik kararma ise M.FADER yazısı görülür. Bu özelliği kullanmaktan vazgeçtiyseniz tekrar FADER düğmesine basınız. Ekrandaki yazı da silinecektir.

Full DSP
DSP (digital sound processing) dijital sesi işleme ve efekt katabilme özelliğine denir.

Fazla Pozlama
Filmin açık bir diyafram ya da yavaş bir enstantane hızı seçimi nedeniyle çok fazla ışık ile pozlanması.

File Protection
Depolama cihazında, mesela diskette; beklenmedik data silinmelerini önlemek için kullanılan işlem veya cihaz.

Filter
İçinden geçen ışığın özelliklerinde çeşitli değişiklikler yaratan cam, jelatin ya da asetattan yapılmış, çeşitli renklerdeki filtrelerdir.

Finder
Vizör

File Transfer Protocol
Dosya Aktarma Protokolü. Bir sistemdeki kullanıcının iletişim ağı üzerinden diğer bir sisteme erişmesini ve oradaki dosyaları kendine veya kendi dosyalarını oraya aktarmasını sağlayan protokol. Ayrıca, FTP kullanıcıların bu protokolü kullanmalırını sağlayan programa verilen isimdir.

Film Hızı
Film hızı, bir filmin ışık duyarlılığını ölçmektedir. Farklı film hızları farklı ışık çevrelerinde daha iyi çalışmaktadır. Örneğin, daha fazla kapatma hızının gerekli olduğu zayıf ışıkta ya da hızlı hareketler mevcut olduğunda 400 ISO ışığa daha hassastır. 100 ISO ise parlak ışıkta daha iyi çalışmaktadır.

Film/Müzik Modu
Bir disk yerleştirildiğinde sistem otomatik olarak iki ses modundan birini seçer: Müzik Modu, CD kayıttan çalımı için en iyi bas ayarlarına önceden ayarlanmışken Film Modu DVD filmi kayıttan çalması için idealdir. Film / Müzik Modu, diğer karmaşık ses ayarlamalarınızı kolaylaştırarak müzik ve filmlerinizi hayata geçirir

Firewall
Bilgisayarınız ile paylaşılan ortam arasındaki bağlantıyı sağlayan porta yazılımsal olarak kurulan bir engelleme anlamına gelmektedir. Bilgisayarınıza zarar verebilecek yazılımların bilgisayarınıza girmesini engellemeye yarar. Bazı ADSL modemlerde donanımsal firewall da bulunmaktadır.

FireWire
Ilink ya da IEEE-1394 olarak da bilinir. USB?den yaklaşık 30 kat daha hızlı bir şekilde dijital görüntüyü Camcorder?dan dizüstü bilgisayarınıza aktarmanızı sağlamaktadır.

Firmware
Bir cep telefonunun kendi içerisinde doğru çalışmasını sağlayan, tekrar yazılabilir olan ufak kodlardan oluşan yönetim sistemidir.

Fish Eye Lens
Çoğu zaman görüş açısı 100º nin üzerindeki geniş açılı (çok kısa odak uzunluklu) objektiflere verilen isimdir.

Fixed Disk
Data depolaması için kullanılan, çevre etkilerinden korunmak için sıkı kalıplara alınmış hard disk.

Flaş Beyaz Dengesi
Flaş Beyaz Dengesi, zorlu çekim koşulları altında renk tonlarının korunmasını sağlayan bir dijital fotoğrafçılık özelliğidir. Çok sayıda yansıtan yüzeyin bulunduğu durumlarda fotoğraf makinesi nesnenin etrafındaki tüm ışık kaynaklarını algılayabilir ve renk bozulması meydana gelebilir. Bunu önlemek için flaş kullanıldığında çekimdeki beyaz dengesi otomatik olarak ayarlanarak, renkler doğal halinde kaydedilir.

Flaş Senkronizasyonu
Flaşın, obtüratörün açılmasına uyumlu olarak çalışmasıdır.

Flash Bellek
Bir güç kaynağına gereksinim duymadan veri depolayabilen ve silinip tekrar yazılabilen hafıza türüdür.

Floating Point Aritmetic
Programın radix noktası (virgülün bulunduğu yer) otomatik olarak hesaplayıp kaydettiği hesaplama çeşididir.

Floating Point Unit
(FPU) Kayan Nokta Ünitesi. CPU üzerinde bulunan ve çok hassas işlemlerin yapılmasında görev alan ünite

Floppy Disk
Düşük boyuttaki bilgileri saklamak için ideal olan standart floppy diskler 1.44 MB veri taşıyabilirler.

FM (Frequency Modulation)
Verileri anlık değişken AC (alternate-current) dalgaları vasıtasıyla taşıyan 88-108 MHz frekans aralığındaki radyo sinyallerine FM denir. Hem dijital hem de analog veri transferlerinde kullanılabilir. Genelde radyo yayınları için kullanımı en yaygın sistemdir.

FM Cordless Rear Speakers
Bu kablosuz teknoloji ile hoparlörlerle televizyon arasında kablo karışıklığı yaşamazsınız. Zahmetsizce etrafı saran ses sistemlerinin tüm heyecanını kablosuz teknolojinin verdiği rahatlıkla yaşayabilirsiniz.

Focal Blur
Raytracing ile hesaplanan resimlerde önden arkaya kadar her şey tam olarak keskin değil. Bu ise hiçbir şekilde görme alışkanlıklarına uygun değil. Çok yakında duran bir cisme bakıldığında arkadaki her şey keskin görünmez. Bazı Raytracerlar bu efekti simüle ediyorlar ve böylece resimler çok daha doğal görünüyor.

Focal Length
Herhangi bir objektif sonsuza odaklandığında, görüntüyü düşürdüğü odak noktası ile objektifin optik merkezi arasındaki uzunluktur.

Focal Plane Shutter
Odak düzleminin hemen önünde yer alan ve film yüzeyini tarayarak görüntünün oluşmasını sağlayan örtücü türü.

Focal Point
Objektifin optik ekseni üzerinde, belli bir konudan gelen paralel ışık hüzmelerinin toplandığı (odaklandığı) nokta.

Focusing Screen
Fotoğraf makinelerinde fotoğrafı çekilecek cismin görülebilmesin ve odaklanmasını sağlayan, genellikle beyaz renkli buzlu cam.

Fps
(Frame per second) Saniye başı çekilen kare sayısıdır.

Frekans Aralığı
Frekans aralığı, bir hoparlörün reprodüksiyon frekans aralığını gösterir.

Frekans Synthesiser
Alıcının, doğrudan kanal girilerek programlanmasını sağlar.

Full-Motion Video
Gerekli sayıda imge (saniyede 30 Frame) yarattıkları için televizyonda görülenleri envüle eden video sekansları.

Fotoğraf Haritası
Photo Map, tüm fotoğraflarınızı BRAVIA TV'nizde tam renkli olarak izlemeye hazır olarak sanal bir haritada bir araya getiren en son Sony yeniliğidir. Photo Map teknolojisi, Sony'nin her 15 saniyede bir bulunduğunuz konumu kaydeden GPS aygıtını kullanarak her karenin tam olarak nerede çekildiğini gösterir. Ayrıca, fotoğrafın GPS konumu Google Earth? ve Picasa? gibi bir yazılım kullanılarak 'etiketlenebilir'. Her fotoğrafın çekildiği tarih ve saatle birlikte bu verileri TV'nize yüklediğinizde, Cyber-shot fotoğraf makinenizle veya Sony Ericsson cep telefonunuzla o anda tam olarak nerelere gittiğinizi görebilirsiniz.

Full HD
Full HD özelliği taşıyan televizyonlar, yeni yüksek çözünürlük teknolojisi olan HD görüntüleri en kaliteli şekilde gösterirler. Full HD ile HD Ready arasındaki en büyük fark, çözünürlük değerindedir. HD, 1024x768 oranında çözünürlük sağlarken Full HD?de bu değer, 1920x1080p?ye çıkmaktadır.

Full Logic Çalışma
İlk kaset sürücülerde, kaset mekanizmasını fiziksel olarak hareket ettirmek için çalıştırma anahtarları kullanılırdır. Full logic kontrol ile tuşlar elektronik işlevleri kontrol ederek daha yumuşak dokunmaya duyarlı çalıştırma sağlanmaktadır.

Function Keys
Keybord üzerindeki belirli tuşlardır ve basıldığında bilgisayara belli bir işi yapma talimatı verir. Fonksiyon tuşları, kullanılan uygulama programına bağlı olarak belirlenebilir.

Gameport Bağlantısı
Oyun konsolu bağlayabilme imkanı sağlamaktadır.

GPS
GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi). Uydu destekli Navigasyon Sistemi

Grafik Tipi
Grafik kartı, bilgisayar hafızasında yer alan sayısal verilerin elektrik sinyalleri aracılığıyla görüntü olarak alınmasını sağlayan cihazdır.

Grayscale
Siyah/Beyaz dökümanları tarama modu.

Gamut
Tarayıcıların, film çıkış cihazlarının vb. kabul ettiği renk sınırlama, tanıma limiti

GAP uyumlu
(Generic Access Profile- Genel Erişim Profili) Bir el cihazının farklı markalardaki baz ünitelerle dahi uyum içinde çalışmasına olanak tanıyan standart.

Gateway
Gateway, teknik olarak aynı türden olmayan iki protokol'ün anlaşılmasını sağlayan donanım ya da yazılım anlamına gelir. Örneğin Compuserve'ün kendi mesaj formatı ile Internet "e-mail" formatı arasında değişimi sağlayan bir "geçiş kapısı" vardır.Ama bu terim Internet üzerinde genellikle, bir sistemden diğer bir sisteme geçiş sağlayan bir mekanizmayı anlatır.

Graphic Adapter
Bir bilgisayarda bütün görüntü yaratan fonksiyonları yürüten devreler.

Gelişmiş 100 Hz Digital Motion
Kullanılan bir çok TV sinyal standardı 50 Hz (ya da saniyede 50 kez) resim tazeleme hızını temel almaktadır. Bu tazeleme hızında resimlerde titreşim meydana gelebilir. Gelişmiş 100 Hz Digital Plus, hızlı hareket eden ayrıntılar içeren resimlerde bile daha net ve daha sorunsuz görüntü sağlayan gelişmiş Dijital Sinyal İşlemcisi ve Hareket Algılayıcısı kullanır.

Gelişmiş 100 Hz Digital Plus
Kullanılan bir çok TV sinyal standardı 50 Hz (ya da saniyede 50 kez) resim tazeleme hızını temel almaktadır. Bu tazeleme hızında resimlerde titreşim meydana gelebilir. Gelişmiş 100 Hz Digital Plus, daha net, daha yumuşak bir görüntü sağlamak için tümleşik Dijital Sinyal İşlemcisini kullanır.

Gren
Film ya da baskılar üzerinde görüntüyü oluşturan noktalardır.

Geniş Açılı Objektif
Geniş açılı objektif sayesinde, fotoğrafını çekeceğiniz kişiden veya alandan uzaklaşmanıza gerek kalmadan her fotoğrafa çok daha fazlasını sığdırabilirsiniz. Bu özellik manzara ve parti çekimlerinde ve kareye daha fazlasını sığdırmak istediğiniz tüm durumlarda en büyük yardımcınız olacak.

Geniş Ekran
Bir televizyonu tanımlamak için kullanıldığında, geniş ekran genellikle DVD ve HDTV yayınları izlemek için en uygun oran olan 16:9 en boy oranını ifade eder.

GigaByte
GigaByte (GB), bilgisayar veri depolama kapasitesi birimidir. 1024 MegaByte (MB) veya 1,073,741,824 Byte?a eşittir. Güçlü bir bilgisayar donanımı 20 GB ya da daha fazla bir kapasiteye sahiptir.

Görüntü Alanı
Monitörler 15", 17", 19", 21" olarak adlandırılırlar. Fakat monitörler boyut değerinden bir birim eksik görüntü sunabilirler. Örneğin monitorünüz 17" ise görüntü alanı 16'' olabilir.

Görüntü Oranı
(Picture Format)4:3, 16:9, 14:9 gibi farklı görüntü oranları arasında geçiş yapmanızı sağlar.

Gerçek Görüntü İşlemcisi
Gerçek Görüntü İşlemcisi, tıpkı bir PC'deki işlemci gibi, fotoğraf makinesinin temel işlevlerini yürüten bir çiptir. Başlatma süresini, fotoğraf makinesinin çalışma hızını ve güç tüketimini kontrol eder. Daha iyi renk gösterimi ve gelişmiş sinyal-parazit oranı sunarak yüksek kaliteli fotoğraflar sağlar. İşlemci, fotoğraf makinesinin hızlı başlatma süresine ve minimum deklanşör gecikmesine (düğmeye basılması ile resmin gerçekten çekilmesi arasında geçen süre) sahip olmasını sağlar.

Gösterim Mesafesi
Projektör lensleriyle projektörün üzerine yansıttığı ekranın merkezi arasındaki mesafedir.

GPRS
GPRS (General Packet Radio Service), mobil internete çabuk erişim için artırılmış kapasite ve daha yüksek veri oranları sağlayan, paket bazlı bir veri aktarma teknolojisidir. Aynı zamanda 2.5-Generation denilen GPRS teknolojisi ile 114.000 bps?ye kadar veri transferi yapılabilmektedir.

Grafik core clock hızı (MHz)
İşlemcinin saatteki hızını gösterir. Grafik Core Clock hızı kart üzerindeki elektronik kanallarla birleştirildiğinde kartın performansı konusunda net bir tablo ortaya koymaktadır.

Gri Ölçek (bit)
256 çeşit gri rengin bulunduğu bir renk modu.

GSM
(Global System for Mobile Communication) Dünyada en çok kullanılan mobil telefon sistemidir.

Güç Kaynağı
Güç kaynağı, hesap makinesinin çalışması için gerekli olan enerji kaynağını gösterir. Hesap makinesinin modeline göre pil, güneş enerjisi ya da her ikisiyle çalışanları mevcuttur.

Gürültü Azaltıcı
Orjinal bant genişliği, vericiye gönderilmeden önce sıkıştırılır. Alındığında, bant genişliği tekrar açılır ve gürültü azaltılır.

Gülümseme Deklanşörü
Gülümseme Deklanşörü, portre ve aile çekimlerinize neşe katar. Cyber-shot?, fotoğrafı çekilen kişinin gülümsemesini algılayıp deklanşörü tam zamanında otomatik olarak çalıştırır ve daha fazla mutlu anı ölümsüzleştirir.

Gelişmiş HAD Teknolojisi
Bu teknoloji, bazen düşük ışık koşullarında ortaya çıkan görüntü 'parazit'ini azaltır.



Tekno Sözlük - 2

C¤KARDELENC¤:
 emekicin1.gif tsklr.gif

Navigasyon

[0] Mesajlar

Yukari git
Asagi git
Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek