* HAFTANIN FLATCAST FCP TEMALARI

                                                           

Gönderen Konu: Mozilla Firefox mu , Internet Explorer mi Daha Güvenli ?  (Okunma sayısı 1948 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mozilla Firefox mu , Internet Explorer mi Daha Güvenli ?
« : Şubat 10, 2012, 05:29:53 ÖS »
Mozilla Firefox mu , Internet Explorer mi Daha Güvenli ?

--------------------------------------------------------------------------------

Internet tarayıcısı olarak Mozilla’nın Firefox tarayıcısını kullandığımda Microsoft’un Internet Explorer’ına kıyasla kendimi daha güvende hissediyorum. Ve bu düşüncemde haklı olduğuma yürekten inanıyorum. Evet, yapılan araştırmalara göre Firefox, IE’den daha güvenilir.
Internet tarayıcısı olarak Mozilla’nın Firefox tarayıcısını kullandığımda Microsoft’un Internet Explorer’ına kıyasla kendimi daha güvende hissediyorum. Ve bu düşüncemde haklı olduğuma yürekten inanıyorum. Evet, yapılan araştırmalara göre Firefox, IE’den daha güvenilir.

Tıpkı bu senenin başlarında yazdığım Windows, OS X ve Linux güvenliklerini kıyasladığım makalemde olduğu gibi gelin şimdi de birlikte tarayıcı güvenliği konusunda bu sonuca nasıl vardığıma bir göz atalım.


* Daha düşük hedef profili : OS X (Mac) sistemimin veri güvenliğinin daha sağlıklı olduğunu düşünmemi sağlayan en önemli faktör Windows’a oranla daha küçük bir pazar payına sahip olmalarıydı. Bu düşünce güvenlik konusuyla haşır neşir olmayan pek çok kişiye tuhaf geliyor, ancak Internet adı verilen tehlikeli dünyada düşük bir profil sahibi olmak güvenli kalmanın önemli bir yolu olabilir.

Bunun nedeni oldukça basit: Internet saldırısı yapanların büyük çoğunluğu saldırı kodlarını pazar paylarına göre yazıyor. Çünkü yazılım geliştiriciler Windows uyumlu ürünlerini neredeyse her zaman Mac veya Linux uyumlu ürünlerinden daha önce piyasaya sürüyorlar.

Şu anda Firefox’un alanında çok hızlı ilerlediğini ve sürekli olarak pazar payını arttırdığının farkındayım, dolayısıyla bu argümanım, yani Firefox’un daha güvenli olduğu argümanım, yakın bir zamanda geçersiz hale gelecek. Ancak eminim ki o zaman da daha düşük başka profil seçeneklerine sahip olacağız.

Şimdilik, Web sitelerince desteklenecek denli popüler olan ve olmayan tarayıcılar arasında bir denge tutturmanın, güvenlik yönünden de çok kritik bir karar olacağı inancındayım. Günümüzde bu denge bence Firefox’tan yana. Önemsediğim siteleri Firefox’ta açamamak çok nadiren yaşadığım bir durum.

Kalitatif notlandırma: IE F ile sınıfta kalırken Firefox B+ ile başarılı durumda.

* Biçimlendirilebilme. İşte bu hakkında karar vermenin zor olduğu bir konu. Pek çok Microsoft servisi gibi IE de kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenebilecek oldukça zengin güvenlik özelliklerine sahip. Kıyas yapacak olursak Firefox ise güvenlik biçimlendirme seçeneklerinde çok daha sade kalıyor. Her iki yaklaşım için de güçlü argümanlar söz konusu.

IE güvenliğini Internet, Yerel intranet, Güvenilir siteler ve Yasaklanmış siteler gibi “mıntıkalar” aracılığı ile sağlıyor. Her bir mıntıkada kullanıcı yetkilendirmelerin doğru bir biçimde ayarlanabildiği zengin bir konfigürasyon setine sahip. Örneğin Internet siteleri tarayıcı scriptini (betiğini), ActiveX, Flash ve diğer tehlikeli içeriklere karşı otomatik olarak izinsiz konumda tutulabiliyor. Bu iyi haber.

Kötü haberse, tüm bu zengin özellikler karşısında a) JavaScript gibi güvenilir olmaktan çok uzak içerikler otomatik olarak izin tanınmış olabiliyor ve b) özelliklerin çok geniş seçeneklere sahip olması, bu kadar geniş özellikler karşısında korkuya kapılan kullanıcıların kendilerini koruyabilecek doğru önlemleri almalarına engel olabilir.

Diğer taraftan Firefox ise çok daha sade (hatta belki de fazlasıyla sade). Örneğin JavaScript (ve yanında neredeyse yarım düzine kadar JavaScript özelliği) tüm siteler için ortak olmak kaydıyla açılabilir veya kapatılabilir. O kadar basit ki herkse bunu kullanabilir. Ancak bence Firefox’ta biraz daha esneklik olması şart.

Kalitatif notlandırma: IE B+ ile sınıfı geçerken Firefox B- ile yani daha düşük bir notla sınıfı geçiyor.

* Güvenliğe yönelik eklentiler : İşte Firefox’un en azından benim ihtiyaçlarım doğrultusunda adeta parlamaya başladığı noktaya geldik. Popüler ve ücretsiz eklentilerin yani NoScript’in (noscript.net adresinden temin edilebilir) büyük bir hayranıyım. NoScript, Firefox dahil tüm Mozilla tarayıcı ailesinde güvenilir bir script listeleme özelliği sunuyor.

NoScirpt sayesinde bir taraftan otomatik olarak tüm diğer sitelerin script çalıştırmalarını engellerken bir taraftan da bir dereceye kadar güvenilir bulduğum bireysel sitelerin tarayıcımda script içerik çalıştırmalarına izin verebiliyorum. Her farklı siteyi ziyaret edişimde NoScript’e söz konuyu siteyi sadece bir defalığına tanıtma gereği duymamla birlikte bu yaklaşımı çok işe yarar buluyorum.

Dürüst olmak gerekirse pek çok kişi ise benim serbestlik olarak nitelendirdiğim özelliğinden dolayı NoScript’i çok rahatsız edici buluyor. Kabul etmem gerekir ki NoScript mükemmel çalışmıyor. IP başına değil, domain (Internet alanı) başına güvenlik sağlıyor. Bu da demek oluyor ki örneğin mac.com alanından script çalıştırılmasına olanak tanıdığımda bu koskoca alanda yer alan her yerden script çalıştırılabiliyor. Bu da tam bir güvenliğin sağlanamadığı anlamına geliyor.

IE’de de benzeri (belki de fazlasıyla benzeri) eklentiler olduğunun farkındayım, ancak benim ihtiyaçlarıma NoScript kadar uyan bir eklenti bulana dek (bu konuda belki bu makaleyi okuyan birisi beni ikna edebilecek eklentiler biliyordur) benim oyum Firefox’tan yana.

Kalitatif notlandırma: IE D- ile sınıfta kalırken Firefox A- ile geçiyor.

* Açık kaynak değerlendirmesi Tamam bu konuyu da değerlendirmeye dahil etmek belki biraz bel altına vurmak olacak ama ne olursa olsun. Ben büyük bir açık kaynak hayranıyım. Tüm Firefox kaynak ağacının “orada bir yerlerde” olması fikri hoşuma gidiyor. Her ne kadar ben çoğu yazılım için bir güvenlik özelliği olarak bu konuya çok değer vermesem de (aslında yayınlanmış pek çok çalışma bunu görmezden gelmektedir) Firefox’un pek insan tarafından yakından takip edildiğini de kabul etmek zorundayım. Sadece Mozilla çalışanlarından da bahsetmiyorum.

Bu konuda benim mantığım açık kaynak projeleri sürdükçe Firefox’un çok yüksek bir profil çizdiğini söylüyor. Dolayısıyla phishing saldırıları ve kötü niyetli kimselerin de (pazar payına ilişkin makalenin başlarında yaptığım değerlendirmelere rağmen) öncelikli hedefi Firefox oluyor.

Aynı şeyler IE için geçerli değil.

Kalitatif notlandırma: IE F ile sınıfta kalırken Firefox C+ ile geçiyor.


İşte kendi adıma ve tüm PC kullanıcıları adına Firefox’un IE karşısında nasıl daha güvenilir olduğuna böyle karar verdim.

Peki ya diğer tarayıcılar ne alemdeler? Benim bir OS X masa-üstü kullanıcısı olduğumdan yazı içerisinde bahsetmiştim peki ya Safari ne durumda? Opera kullanan ve fikirlerine güvendiğim bazı arkadaşlarım da mevcut. Söz konusu tarayıcıyı da ilerleyen günlerde gözden geçireceğiz.

Şimdilik Firefox kullanmaktan ve NoScript’in Internet uygulamalarında meydana gelebilecek tatsız olayların çoğu karşısında bana sağladığı güvenlikten oldukça memnunum. Sanıyorum ki en azından daha iyi bir tarayıcı piyasaya çıkana kadar da öyle olacağım.
reklam

  • OkanCa

  • En son ölüm gelir, yine de erken deriz.
  • Ust Yonetici
  • *
  • Üst Yönetici
  • Karma: 9823
  • İleti: 9785
  • Nerden:Bursa.
  • Yas:100
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Mozilla Firefox mu , Internet Explorer mi Daha Güvenli ?
« Yanıtla #1 : Şubat 10, 2012, 09:11:12 ÖS »
Emegine saglik kemal dostum tsklr
reklam

  • admin

  • Bilgi paylastikca guzellesir
  • Genel Yonetici
  • *
  • Karma: 7954
  • İleti: 9083
  • Nerden:FRANSA (Paris)
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Mozilla Firefox mu , Internet Explorer mi Daha Güvenli ?
« Yanıtla #2 : Şubat 10, 2012, 09:46:48 ÖS »
Tesekkurler guzel paylasim icin ben genelde internet explorer kullaniyorum ara sirada frefox kullaniyorum
reklam
Degerini Bil Degerin Bilinsin

Ynt: Mozilla Firefox mu , Internet Explorer mi Daha Güvenli ?
« Yanıtla #3 : Şubat 11, 2012, 06:22:28 ÖÖ »
bende çok tşkr ederim sizlere
reklam

  • C¤KARDELENC¤

  • demlinotalar.com
  • Yonetici
  • *
  • Geçici insanLar kaLıcı dersLer veriR
  • Karma: 6920
  • İleti: 6553
  • Nerden:IZMIR
  • Yas:100
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Mozilla Firefox mu , Internet Explorer mi Daha Güvenli ?
« Yanıtla #4 : Temmuz 03, 2019, 07:24:14 ÖS »
 emekicin1.gif tsklr.gif
reklam

Etiket:

 delicious  digg  facebook  furl  linkedin  myspace  reddit  stumble  technorati  twitter