GRAFIK PROGRAMLAR Ve DOWNLOAD > PROGRAMLAR****By Okannn

Cd Yazma Hakkında Herşey -2 (SON BÖLÜM)

(1/1)

M.Kemal Bektaş:
Cd Yazma Hakkında Herşey -2 (SON BÖLÜM)

PACKET WRITING

DirectCD sanılanın aksine Packet Writing işlemini sadece CD-RW medyalar üzerinde gerçekleştirmiyor. Bunu CD-R medyalar üzerinde de uygulayabiliyor. Programın belli bir GUI'si (arabirimi) yok. Sağ altta, araç çubuğundaki saatin hemen yanında küçük bir simge ile kendini belli eder. Özelliklerini buradan ayarlarız. Saatin hemen yanındaki minik ve şirin simgeye çift tıkladığınızda bir sihirbaz ile karşılaşırsınız. Bir CD-R ya da CD-RW medyayı Packet Writing yöntemiyle kullanabilmek için önce formatlamalıyız; sihirbazı ilerlettikçe bu seçenek karşınıza gelecektir. Adaptec bu format konusunda çok ileri gitmiş, eskiden 1 saat CD'yi formatlardık ve bu bayağı sıkıcı bir durumdu, şimdi Adaptec HP'nin geliştirmiş olduğu HP Fast Format yöntemiyle sizi sadece 5 dakika esir ediyor, sonra özgürsünüz; yazma ve silme yapabilirsiniz.
Aslında arkada diski formatlamaya devam ediyor, ama size çaktırmıyor. Diyelim ki diski formatlıyorsunuz ve makinenizi kapatmak istediniz; keyif sizin değil mi? DirectCD bu durumda bile formata kaldığı yerden devam edebiliyor, bu kadar güzel düşünülmüş ve özenle hazırlanmış bir yazılım.
Format penceresini geçtikten sonra CD'niz için sizden bir isim isteyecektir; buraya dilediğiniz bir isim girebilirsiniz. Finish komutunu kullandığınızda 5dk bir süre konfigürasyon olayını izleyeceksiniz sonra format arkada devam ederken CD üzerine yazma, silme ve okuma yapabilirsiniz (silme sadece CD-RW için geçerli).
Programın özellikler için araç çubuğunun sağındaki küçük DirectCD simgesine sağ tıklayın ve Properties sekmesini seçin. Karşınıza General*Settings*DirectCD Wizard bölmelerinden oluşan bir Properties penceresi çıkacak.

General bölmesinde CD'nin Label'ını (etiketini) görebilir, değiştirebilir, CD medyanın cinsini, kaçta kaçının dolu olduğuna dair bilgiler alabilirsiniz.
Settings bölmesinde CD-Writer ile ilgili bilgilere ulaşacaksınız, Current Read Speed - okuma hızını, Current Write Speed - yazma hızını gösterir.
DirectCD Wizard bölmesinde 6 madde karşımıza gelir. Bunlardan ilk ikisi CD-R disk'ler için kullanılır.
Enable standart CD-ROM compatibility: Bu seçenek standart CD-ROM gibi davranabilmesini sağlar;
Display the 'Eject Disc' wizard before ejecting a DirectCD disc: Diski çıkarmak istediğinizde bir onay penceresinin sizi uyarıp uyarmamasını ayarlar;
Display disc creation options upon insertion of blank media: Bu seçeneğin aktif olması yararlıdır, boş bir CD taktığınızda bir sihirbaz çıkarak size yardımcı olur;
Display the "DirectCD Disc Ready" notification...: "Diskiniz yazılmaya hazırdır efendim" tarzı bir uyarı ile sizi uyarsın mı uyarmasın mı?
Display Eject Notification: Diski eject ettiğinizde (çıkarttığınızda) bir uyarı penceresi ile sizi uyarmasını sağlar;
Display Adaptec DirectCD startup banner: Bilgisayarınızı açtığınızda DirectCD yüklenirken bir banner'ın size karşılayıp karşılamamasını belirler.
Format işlemi bittikten sonra Windows Explorer (Windows Gezgini) kullanarak güvenli bir şekilde yazma ve silme yapabilir, CD-RW medyanızı sanki bir harici harddisk gibi kullanabilirsiniz.

NERO - BURNING ROM

Şimdiye kadar en yaygın yazılım paketi olan Adaptec serisini tanıttık. Nero Burning ROM ise Ahead firmasının son yıllarda sıkı bir atakla CD-Writing Software camiasında büyük ses getirmiş ürünü. Gerçekten gerek desteklediği formatlar olsun, gerekse 123 sayfalık kullanım kılavuzuyla olsun bizleri büyüledi. Desteklemediği formatları araştırdık ama bulamadık. Özenle hazırlanmış, ciddi emek sarf edilmiş son derece profesyonel bir yazılım.

Özellikle desteklediği MP3'den AudioCD yapabilme özelliği ile göz doldurdu. Nero, Adaptec'in DirectCD programı ile bazı noktalarda anlaşamıyormuş, Nero'yu kurmak istediğimizde Biz bu DirectCD ile anlaşamayız bilesiniz ha!" şeklinde bir uyarıda bulundu ve DirectCD'yi sistemimizden uninstall etmeden programı kuramadık - ki bu da kullanıcı için çok güzel bir yaklaşım ve ne kadar başarılı bir yazılım olduğunu gösteriyor. Eğer kurulabilseydi belki de sistemimiz çorbaya dönecekti; teşekkürler Ahead!- Programın özelliklerini tam kapasite kullanmak istiyorsanız firmanın Web sitesinden (www.ahead.de) son sürümü indirmeli ve kurmalısınız.
Program iki bölümden oluşuyor, birincisi File Browser ismiyle müsemma Windows Explorer benzeri bir pencere ve CD'mizi kayıt edeceğimiz bir pencere olan ISO ismiyle tarif edilen bir pencere daha. Kayıt edeceğiniz dosyaları bu iki pencereden sürükle-bırak yöntemiyle yapabiliyorsunuz.
Programı çalıştırdığınızda sizi güzel arabirimli New Compilation adında bir sihirbaz (wizard) karşılıyor . Buradan ilk önce ne tür bir CD hazırlamak istediğinizi sorup uygun pencereyi karşınıza getiriyor. Gayet kolay, kullanışlı, amatör ve profesyonellere hitap edebilen ve kafa karıştırmayan bir arabirime sahip.
Programın bizce en önemli, rakiplerine fark atan özellikleri, MP3 dosyalarını desteklemesi ve sabit diskin backup'ını zahmetsizce hazırlayabilmesi.

DATA CD (VERİ CD'Sİ) HAZIRLAMAK

Programı çalıştırırız ve sihirbaz bizi karşılar, sol tarafta simgelerle belirtilmiş yerden CD-ROM (ISO)'yu işaretleriz. Sihirbazın Info, Multisession, File Options, Volume Descriptor, Dates, Burn isminde birkaç bölmesi var , kısaca bir bakış atalım.

Info: Adından da anlaşılacağı üzere bilgi verir. CD üzerine ne kadar bilgi yerleştirilmiş, ne kadar yer kalmış, file system nedir vb. bilgileri verir.
Multisession: Bu bölümde 3 seçenek var : Start Multisesison disk seçeneği yeni bir multisession CD hazırlamamıza yarar. Continue Multisesion Disk ile daha önceden bir kısmı yazılmış ve içinde bilgi olan Multisession bir CD'nin üzerine yeni bilgiler eklenebilir. No Multisession ile multisession olmayan bir CD hazırlanır
File Options:File/Directorynames Length, dosya isimlerinin uzunluğu belirlenir: ISO Level 1, 8+3=11 karakter uzunluğunu (klasik DOS), ISO Level 2 ise uzun dosya isimlerini destekler (toplam 31 karakter).
Format, CD formatını belirler: Mode1 veya Mode2-XA. Character Set, karakterlerin hangi sistem ile uyumlu olduğunu belirler, ISO9660 standarttır. Joliet, dosya sisteminin Unicode sisteminde isimlendirilmesini destekler. Relax ISO Restrictions bölümünde birinci seçenek alt alta 8 dizin şeması destekler, ikinci seçenek 255 karaktere kadar derinlik desteği verir
Volume Descriptor: Bu bölümde CD'ye vereceğiniz Label'ı belirleyebilir, kişiselleştirebilmek için çeşitli alanları doldurabilirsiniz.
Dates: İsterseniz dosyaların orijinal tarihlerini tutabildiğiniz gibi, isterseniz bu tarihleri zevkinize göre ayarlamaya yarar.
Burn: En önemli bölüm burası. Action kısmında 4 seçenek var:

Determine maximum speed: Bunun işaretlenmesi gerek, maximum hızı kendisi belirmesi açısından faydalıdır.
Simulation: Bu seçenek test etmeye yarar, eğer bir sorun çıkacaksa önceden tespit edebilir; işaretlenmeyebilir
Write: Yazma seçeneği; bu işaretlenmelidir, bence gereksiz ama seçenek olsun diye yerleştirmişler. Faydası: Bazen sadece test etmek isteyebilirsiniz; bunun için sadece Simulation seçeneğini işaretleyip Write'ı seçmemelisiniz.
Finalize CD: Bunu seçerseniz diski kapatır ve bir daha ekleme yapamazsınız. 650MB bilgiyi tek seferde yazacaksanız bu seçenek işaretlenebilir
Write Speed, yazma hızıdır; CD-Writer'ınıza göre belirleyin. Eğer TOC'i (Table of Contents) CD'nin başına yazmak istiyorsanız Write Method'un karşısındaki kutuyu işaretleyin ama bu durumda CD kapatılacaktır.
Number of Copies, kaç tane CD yazacağınızı belirler.

Options ksımı da şöyledir:

Cache Disk- and Networkfiles: Eğer network (ağ) üzerinden yazma yapacaksanız yazacağınız dosyaları kendi diskinize kopyalamaya yarar
Cache files smaller than ...: CD yazmada küçük ebatlı dosyalar sorun çıkartabilir, çünkü çok miktadaki küçük ebatlı dosyanın hard disk üzerinden okunması harddiskin hızını düşürür, işte bu seçenek bu hız düşüklüğünün önüne geçmek için kullanılır.

Kısa bilgiler verdikten sonra gelelim uygulamaya,

1. Multisession bölmesinde Start Multisession Disk seçeneğini işaretleyin.
2. File Options bölmesinde, ISO Level 2, Mode1, ISO 9660, Joliet seçeneklerini işaretleyin.
3. Volume descriptor bölmesinde Volume Label kısmına istediğiniz bir ismi girin.
4. Dates kısmında bir değişiklik yapmanıza gerek yok.
5. Burn kısmında, Determine maximum speed - Write seçeneklerinin işaretli olması yeterli.
6. New düğmesine tıklayın.
7. Sağ tarafınızdaki File Browser kısmında istediğiniz dosyaları sürükle-bırak yöntemiyle CD Layout bölümüne yerleştirin. Sayfanın altındaki cetvelden ne kadar dolduğunu, ne kadar yeriniz kaldığını takip edebilirsiniz.
8. Bu işlem bitince File*Write CD seçeneğini işaretleyin ve çıkan pencereden Write düğmesine basın, CD'niz hazırlanmaya başlamıştır, bitince bir onay penceresi gelecek; ona OK deyin, iyi günlerde kullanın.

AUDIO CD (MÜZİK CD'si) HAZIRLAMAK

1. New Compilation penceresinde soldaki simgelerden AudioCD simgesine tıklayın.
2. Audio-CD kartındaki Title ve Artist bölümlerini doldurun, istemezseniz doldurmayabilirsiniz.
3. Burn kartındaki ayarlamaları yapın.
4. New düğmesine tıklayın Audio1 penceresi açılacaktır
5. Sabit diskinizdeki MP3 dosyalarını, WAV dosyalarını ya da AudioCD'den CDA tracklarını sürükleyin ve bırakın.
6. Bu işlem bitince File*Write CD seçeneğini işaretleyin ve çıkan pencereden Write düğmesine basın, CD'niz hazırlanmaya başlamıştır, bitince bir confirmation penceresi gelecek ona OK deyin, iyi günlerde dinleyin.

BOOTABLE CD HAZIRLAMAK

1. Öncelikle bir adet Windows 98 ya da 95 başlangıç disketi hazırlayın.
2. Başlangıç disketinizi disket sürücünüze yerleştirin.
3. New Compilation penceresinde soldaki iconlardan CD-ROM (Boot) icon'unu tıklayın.
4. Karşınıza Boot bölmesinde yandaki gibi bir görüntü gelecek, New düğmesiyle devam edin.
5. CD Layout'a eklemek istediğiniz dosyalar varsa oları da ekleyin ve File*Write CD komutuyla işlemi bitirin.

CD KOPYALAMAK

1. New Compilation penceresinde soldaki iconlardan CD-Copy icon'unu seçin.
2. Eğer bir CD-ROM'unuz ve bir de CD-Writer'ınız varsa ancak o zaman direk kopyalama yapabilirsiniz, bu durumda Copy Options kartında On the Fly seçeneğini işaretleyin.
3. Read Options'da bir değişiklik yapmanıza gerek yok; default'u neyse öyle kalsın.
4. Burn kartında Determine maximum speed ve Write seçeneklerinin işaretli olması yeterli olacaktır, ama eğer kopyalayacağınız CD'den şüpheleniyorsanız, yani çizik varsa ve okumada sorun çıkabilecekse o zaman Simulation seçeneğini de işaretleyip bir deneme atışı da yaptırabilirsiniz.
5. Copy CD düğmesine tıklayıp işimizi bitiriyoruz.
6. Aynı işlemi AudioCD yada DataCD kopyalarken aynı şekilde yapabilirsiniz.

SABİT DİSKİNİZİ YEDEKLEMEK (BACKUP)

Bu özellik NERO'yu rakiplerinin bir adım önüne çıkartıyor...

1. New Compilation penceresine cancel deyin
2. File*Burn HD Backup seçeneğini işaretleyin.
3. Important Information isimli bir pencere gelecek, okur gibi yapıp Proceed'i işaretleyin.
4. Karşınıza Choose the harddisk and partition to backup penceresi gelecek, buradan hangi harddiskinizin, hangi partitionunu yedeklemek istiyorsanız onu işaretlemeli ve OK'i tıklamalısınız.
5. Karşınıza WriteCD diyalogu geldiğinde Simulation haricindeki seçenekleri işaretleyin ve Write düğmesine tıklayın.

Bundan sonra Nero bir dizi işlem yapıyor ve harddiskinizin yedeklemesini gerçekleştiriyor.

*******CD Yazmadan önce En unutmamanız gereken şey,CD-WR cihazınızı tam olarak görebilmenizdir Yani Image Recorder gibi bir ibare görüyorsanız kesin olarak CD-WR cihazınızı tanıtamamışınız demektir,Image Recorder ibaresinin hemen sağındaki aşağı oka tıklayarak CD-WR oradamı değilmi diye bi bakıverin oradaysa,tabiiki onu seçinki,CD Yazma işlemine başlayabilesiniz.


Cd Yazma Hakkında Herşey -2 (SON BÖLÜM)

OkanCa:
Emegine saglik kemal dostum tsklr

M.Kemal Bektaş:
BENDE ÇOK TŞKR EDERİM DOSTUM

C¤KARDELENC¤:
 emekicin1.gif tsklr.gif

Navigasyon

[0] Mesajlar

Yukari git
Asagi git
Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek